tiistai 12. helmikuuta 2013

Kiukkuterapiaa

Nyt on pakko tulla purkaamaan kiukkuani tänne blogin terapeuttiseen maailmaan. Tänään postiluukusta kolahti nimittäin kirje KELA:lta, jossa lukee näin: "Olemme joutuneet keskeyttämään sairauspäivärahan maksamisen 1.2.2013 alkaen. Päivärahan maksamista varten tarvitsemme työterveyshuollon lausunnon mahdollisuuksistasi jatkaa työssä".
OLEN IHMEISSÄNI!?
Olen toimittanut syöpädiagnoosin saatuani syöpälääkärini kirjoittaman B - lausunnon sairaslomatodistuksineen Kelaan heti alkuvaiheessa, mutta tämä ei ole Kelan mielestä enää riittävä. Viime kesänä on kuulemma tullut uusi laki, jonka mukaan tarvitaan työterveyslääkärin lausunto mahdollisesta työkyvyttömyydestä jos sairasloma on jatkunut yli 90 päivää. Herää kysymys, että miten ihmeessä työterveyslääkärini lausunto on pätevämpi kuin syöpälääkärini, joka on käynyt läpi kanssani tätä syöpämatkaa alusta asti? Työterveyslääkärilläni ei ole minkään valtakunnan käsitystä sairauteni kulusta, työkyvystä nyt puhumattakaan. Eiväthän he ole edes tietoisia minkälaisia hoitoja olen saanut tai tulen saamaan. Ei minkäänlaista käsitystä oireista, joita olen käynyt läpi. Tuskin ovat edes perehtyneet koko sairauteen.
Onhan se nyt tietenkin selvää ettei työterveyslääkäri voi evätä minulta sairaslomaa kesken hoitojen, mutta koko tämä systeemi on täysin naurettava.
Työterveyslääkärin on siis vain kuunneltava ja uskottava minun sanaani vaikka syöpälääkärini oikeasti tietää kuinka sairauteni ja hoitoni ovat minuun ja työkykyyni vaikuttaneet. Missä siis järki ja kuka välkky tämänkin säännöksen on nyt keksinyt?
UGH! Olen puhunut.
 
Se olisi huomenna taas sytopäivä ja tällä kertaa mukaani lähtee oma aviomies. Hän on jopa ottanut koko päivän vapaaksi mikä on varsin mahtavaa joten tulemme yhdessä sitten tiputuksesta kotiinkin. Kävin tänään tilaamassa Neulastan valmiiksi apteekkin ja hain samalla uuden pahoinvointilääkkeen (Emend) jonka toivon auttavan paremmin kuin muiden aikaisempien. Laskin tänään, että joudun parina ensimmäisenä päivänä ottamaan tabletteja pelkästään pahoinvointiin yhteensä 32 kpl. Voisikohan tähän siis sanoa että: "Uskomattomat ovat sytojen voimat" :)
 
Nyt kun kiukut on purettu niin voi taas jatkaa varsin mukavaa päivää. Sitä siis kaikille myös toivotellen <3

5 kommenttia:

 1. Juu kela on ihmeellinen oma maailmansa..samaa ihmettelen minä..taas kerran...ite olen jäänyt siivoojan ammatistani työttömäksi yli 15v työuran jälkeen..olen saanut jo nuoresta iästä huolimatta ns.vanhuuden vaivoja..eli kulumia joka nivelessä ja sopukassa eli liikkuminen varsinkin näin talviaikaan hemmetin vaikeeta...työkkäri pakotti saikulle jonka oma lääkäri kirjoitti B-lausuntoineen helmikuulle asti...mut mitä teki kela..päätti että olen työkykynen ja nivelet parantuneena vuodenvaihteesta..aargg...onneks vihdoin pääsin oravanpyörästä ja laitettiin lähete erikoispolille tarkempiin tutkimuksiin mitä alan "isona" tekeen ;) eli erikoislääkäri kirjoitti ekalla vastaaottoajalla uuden B-lausunnon kelaan ja sairaslomaa puolivuotta eli nyt odotellaan mitä kelan mahdollisesti kynsiä viilaava blondi päättää...paraneeko vaivat taas kk.dessa...

  VastaaPoista
 2. Älä hikeenny! Laki on nyt vaan tuollainen että työterveyshuolto on pakotettu ottamaan kantaa noihin pitkiin sairauslomiin ja kirjoittamaan oman lausuntonsa kelaan.Kyse ei ole siitä että työterveyshuolto yrittäisi mitenkään kilpailla asiantuntemuksessa sairaudestasi ja sen hoidosta.Pohjimmiltaan on itse asiassa kyse sinun omasta oikeusturvastasi säilyttää työpaikkasi.Minäkin jouduin vuoden sairauslomalle,vaikeaan leikkaukseen ja hoito tapahtui koko ajan erikoissairaanhoidossa.Silti jouduin työterveyshuoltoon jossa käytiin lyhyesti läpi hoitosuunnitelmani ja kartoitettiin alustavasti paluutani työhön hoitojen loputtua.Sain samalla tietoa oikeudestani palata takaisin osa-aikaisen sairausloman kautta ja että tarvittaessa vielä työnkuvaani muutettaisiin sen mukaan miten jaksan työskennellä.Samalla työterveyshuolto antoi oman lausuntonsa siitä etten ole nykyisessä kunnossani työkykyinen nykyiseen työhöni ja puolsi sairauslomani jatkoa.aSyöpähoitojen aikana sitä paitsi usea työskentelee esim.osa-aikaisesti - sairausloma ei ole mitenkään automaattinen.Tilanteet on aina yksilöllisiä ja riippuvat myös siitä millaista työtä teet. Lämpimin terveisin Outi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Toki ymmärrän, että monissa tapauksissa tämä on hyvä juttu, mutta en käsitä sitä miksi tällaisen sairauden kanssa - kuten syöpä- nimenomaan työterveyslääkärin lausunto on "pätevin" koska olisi työnantajankin edun mukaista, että lausunnon antaa joku joka todella tietää asiasta ja pystyy oikeasti arvioimaan työntekijän työkyvyn. Eli mielestäni lakia tulisi muuttaa niin, että väliselvitys tulee tehdä, mutta sen voisi antaa myös hoitava yksikkö.
   Olen myös tietoinen että jotkut käyvät osa-aikaisesti töissä, mutta omalla kohdallani en näe edes järkevänä sitä vaihtoehtoa tällä hetkellä :)

   Poista
  2. Ja kuten itsekin jo vastauksessasi huomioit, niin kysehän on laista eikä Kelasta. Kelassa on kyllä paljon ongelmia, mutta toisinaan saavat kuraa niskaansa myös siitä, että noudattavat lakia. Oikea valittamisosoite on tällöin eduskunta, joka moisen hömppälain on säätänyt.

   Työkyvyn ja vapaiden ja rahojen arviointi on varmasti tärkeää, mutta kun esimerkiksi pysyvästi vammautuneidenkin täytyy noita "tila ei ole ihmeparantunut" -lappusia lähetellä. Ihan turhaa moinen.

   Terveisin Kelassa työskennelleen ja rintasyöpään sairastuneen äidin tytär, joka äitinsä vuoksi tietää aika paljon Kelasta, ja jolle silti on sattunut jos jonkinmoista Kela-sotkua. Mm. soitettu hakemuksesta perään kun siellä on ollut viiva merkitsemässä sitä että kysyttyä asiaa ei minulla ole ja kotihoidon tukea myönnettiin vain 3 kk koska virkailija ajatteli, että menisin kesätöihin.. Kerran hakemus oli lähetetty lausuttavaksi lääkärille lääkekorvauksesta mitä ei ollut edes haettu, koska en syönyt lääkkeitä, ja sieltä palattuaan pantu arkistoon. Ja meitsi odottelee päätöstä ja rahoja mitä ei vaan kuulu. Ei varmaan niin.

   Poista