torstai 19. syyskuuta 2013

Mielipidearkku avattu!

Tänään tuli Facebookissa vastaan niin mielenkiintoinen aihe, että on ihan pakko vähän avata omaa mielipidearkkua taas kirjoituksen muodossa -  aiheena dieettaaminen ja lapset.

Olen nyt useammalta taholta kuullut kritiikkiä siitä, miten tämä dieettaaminen voi aiheuttaa kouluikäisille lapsille (erityisesti tytöille) huonoa esimerkkiä ja läjän mieltä askarruttavia kysymyksiä: Miksi äiti ei syö samaa ruokaa kuin me? Miksi äiti syö/juo jauheita joita lapset ei saa? Mitä jauheet ovat? Miksi äiti ei ota herkkuja?

Lapset kuulevat kaiken aikaa, kuinka äidit valittelevat liikakilojaan ja tavoittelevat unelmarunkoa.
Onko siis oikein harrastaa näitä tiukkoja dieettejä ja antaa lapsille tällaista esimerkkiä?

Oma VAHVA mielipiteeni tähän asiaan on, että ongelma ei ole dieeteissä - eihän kaikkien dieettien tarkoituskaan ole tavoitella laihuutta, vaan kasvattaa itsekuria ja opetella terveellisempiin elämäntapoihin. 

Nyt on vain ja ainoastaan kyse siitä, mitä me aikuiset suustamme päästämme. Jos me puhumme jatkuvasti laihduttamisesta ja liikakiloista, on selvää että annamme lapsillemme huolestuttavaa esimerkkiä laihuuden tavoittelusta, mutta jos esittäisimme asiat lapselle sopivammalla tavalla, tätä ongelmaa ei ehkä niin vahvasti olisi?

Dieetti itsessään ei siis ole ongelma, vaan tapa jolla tavoitteistamme puhumme - dieetillä tai ilman.
Aika moni aikuinen valittelee jatkuvasti liikakilojaan äänekkäästi ilman että noudattaisivat minkään valtakunnan dieettiä - ei tämäkään voi nuorille kovin hyvää tehdä kun suu täynnä hampurilaista valitellaan siitä kertyviä kiloja?

Oma tyttäreni (8v) on kyllä esittänyt juuri nämä aiemmin mainitsemani kysymykset. Olen kertonut, että äiti haluaa oppia syömään terveellisesti ja saada lisää lihasta jotta jaksan paremmin. Olen myös kertonut, että proteiinijauheet auttavat tavoitteissa, mutta ovat tarkoitettu vain aikuisten käyttöön - lapset saavat kaiken tarvittavan monipuolisesta ruoasta. Sitäpaitsi meidän ruoat ei kyllä mitenkään radikaalisti eroa toisistaan. 
Nämä on näillä näkymin riittänyt perusteluiksi kahdeksanvuotiaalle.
Voi olla, että annan itse esimerkkiä lapsilleni "lihaksikkaan vartalon tavoittelusta" mutta näen tämän huomattavasti parempana vaihtoehtona kuin laihuuden tavoittelun.
AAMEN.

Kävin tänään uhmaamassa Bikini Challengen ohjeita ja rykäsin itseni ryhmäliikuntatunnille. Reisi-Vatsa-Pakara - treeni oli illan ohjelmassa ja voin sanoa että KYLLÄ tuntui! Vaikka BC treenitkin ovat todella vaihtelevia, niin oli kuitenkin todella mukava käydä välillä hakemassa boostia porukkatunnilla! :)
Soijaa pukkasi niin pirusti...

Toinen asia jossa olen uhmannut BC:n ohjeita on hyvien rasvojen syönti. Olen pähkinöiden väärinkäyttäjä enkä meinaa osata lopettaa! Pähkinähetket ovat päiväni kohokohta ja otan niitä välillä yliannostuksen - UPS!
Tässä olisi siis petrattavaa.... ;)

Minua heitettiin myös jälleen blogihaasteella ja tänään piti se toteuttaa, mutta nyt kun oli taas niin paljon muuta asiaa, niin siirrän haasteen toiseen päivään <3 

Kiitos ja kumarrus <3

P.S. OMG! Ystäväni oli löytänyt aarteita vanhoista laatikoista ja voi jummi jammi minkä lähetti!
Ote meidän ysiluokan "vuosikirjasta" jossa luokkakaverit on jättäneet terveisensä meikäläiselle - kyllä vaan pukkas hymyn naamalle <3


7 kommenttia:

 1. Haluisin vaan kysyä sulta että tiedätkö yhtään tuon ylimääräisen proteiinin syömisen haittavaikutuksia elimistöösi? Oletko yhtään ottanut selvää dieettisi turvallisuudesta (dieettihän se on) vai syötkö tuota vain hyvässä uskossa?Minä kyllä tiedän,mutta en ryhdy pitämään tässä sulle luentoa.Löydät varmaan tiedot itsekin.Treenaan itsekin,mutta en ikinä suostuisi tuollaisiin muutaman viikon tehotreeneihin ja epäterveisiin ruokavalioihin.Hetkellisen hyvänolon saat,mutta pitkäaikaisvaikutus jää miinukselle.Ei millään pahalla,mutta tää on ihan tutkittua faktaa.Ota selvää,älä usko kaikkea! "kestävyysurheilija"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Oletko mahdollisesti tietoinen minun päivittäisestä proteiinin määrästä? Sen verran haluaisin muistuttaa, että kaikki ei ole niin mustavalkoista, eli toivoisin että arvostelua ei tulisi niin kauan kuin faktat ei ole tiedossa :)
   Kaikki proteiini jota ruokavalioni sisältää on tällä hetkellä vain normaalista ruoasta saatavaa - rahka, liha, kananmuna jne.. Proteiinilisä jota käytän on palautusjuoma ja siitä edellisessä kirjoituksessanikin kyseenalaistin niiden sisältämät muut "ylimääräiset" aineet jotka saavat ne maistumaan siedettäviltä :) Yritän siis parhaillaan löytää puhtaampaa palautusvaihtoehtoa :)

   Se mikä tästä tekee dieetin on melko vähäinen hiilihydraattimäärä ja tietenkin se, että noudatan tiettyä kaavaa :) Ruokavalio koostuu aivan tavallisista ruoka-aineista!
   Kaikenkaikkiaan tärkeintä lienee kuitenkin se, että voin hyvin <3

   Poista
 2. Suurin väärinymmärrys on jo tossa sanassa DIEETTI... kun se kuullaan, oletetaan automaattisesti, että puhutaan laihduttamisesta, ja nimenomaan kuilottamisesta. Mutta dieetti tarkoittaa erityisruokavaliota, eli läheskään kaikki dieetillä olevat eivät laihduta! Mä oon ammatiltani alunperin dieettikokki ;D niinpä, revi siittä hupia... laihdutuskokki, joka omaa enemmän kuin muutaman ylikilon... Mutta mä oon työkseni kokannut jos jonninsortin ruokavaliota, vaan enpä juurikaan laihduttajille.

  Jos immeinen tahtoo syödä hyvin, niin mitä pahaa siinä on :) yhdellekkään lapselle ei tee hallaa moista katella... ennemmin huolestuisin niistä yks-kaksvuotiaista, mitkä edes TUNNISTAA, mitä on nuudelit, nugetit, hampparit... mutta sitä ei paheksuta! Ootas jos sanot, ettet taaperolles anna karkkia tai sokerimehuja, niin johan oot outo.

  Joten eikun vaan diettailet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos laihdutuskokki kommentistasi :D <3 Todentotta - tämä väärinymmärysten planeetta :P

   Poista
 3. Kommentoinpahan minäkin täällä nyt ekaa kertaa (lapsuuskaverisi Maiju P.). Vitsi, olipa ihana flash back yläasteelta! Toi vihkonen taitaa olla itsellänikin jossain tallessa. Aika lailla paikkansahan nuo kuvailut tais pitää. :) Liittyen tuohon ruoka-asiaan: en kyllä tajua, miten ihmeessä kukaan voi sanoa sun ruokavaliota epäterveelliseks sen perusteella, mitä siitä oot kertonut! Ja asiallisen oloisesti olet "elämäntapamuutoksesta" myös lapsille puhunut. Pahimpia toden totta on munkin mielestä semmoiset vanhemmat, jotka lasten edessä kauhistelevat kroppaansa ja samaan aikaan syövät/syöttävät lapsilleen kaikkea epäterveellistä... ;)
  Maiju

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi JUIJU - mä en ole löytänyt omaani! Pitää vielä penkoa! Aivan superupee muisto olisi jos vain löytyisi. Kiitos kommentistasi ja toivottavasti nähdään pian!! <3

   Poista
 4. Itse en kanskaan syö sitä prodejauhetta ja olen palkkaristakin hieman eri mieltä :) MUTTA siis anonyymin kommentoijan kritiikistäkin olen todella eri mieltä. Ei kannata arvostella ennen kuin tietää, mitä BC todella on. Toki, 10 viikon projekti, mutta oikeesti itselläni riitti 6 viikon SD-projekti jo siihen, että löysin liikunnan riemun ja terveellisen ruokavalion ilon uudestaan. Ja kaikista hauskinta oli, että se tuli siitä, että ruoka oli oikeaa ruokaa ja puhdasta!
  Itse aloin korvaamaan palkkaria kirsikkamehulla/ kirsikoilla tai kaakaolla. Salitreeniä vähensin kolmeen kertaan viikossa, kun sählystä en halunnut luopua kahdesti viikossa, enkä rakkaasta juoksuharrastuksesta. Mutta rakastuin uudelleen kroppaani ja haluan pitää siitä huolta. Tiedän, että se rakkaus tuli oikean ruokavalion ja säännöllisen liikunnan kautta. Ja se tuli juurikin tuolla DIEETILLÄ, eli suomeksi RUOKAVALIOLLA :D Koirat haukkuu ja karavaani kulkee, pusketaan me vaan vahvana eteenpäin :)

  VastaaPoista