keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Syöpä ja raha

Halleluja - sädehoidot onnistuivat ja huomenna on vihoviimeiset sädehoidot! Aivan mieletön fiilis! :) Sen jälkeen on kestettävä enää Herceptin -tiputukset kolmen viikon välein vuoden loppuun asti. EI HAITTAA <3

Karoliina kysyi kommenteissani hyvän kysymyksen: "Tuleeko syövän sairastaminen kalliiksi?
Ajattelin tässä nyt hieman avata tätä raha-asiaa ja pahoittelen jo valmiiksi jos teksti on aavistuksen sekava. Tuli yhtäkkiä niin monta asiaa mistä pitäisi purkaa tämän aiheen myötä joten sormet kirjoittavat näissä tilanteissa usein nopeammin kuin aivot (tai sen näköiset) ajattelee :)

Tästä lähtee:
Valtiolle sairastumiseni tulee kyllä kalliiksi - luonnollisesti, mutta senhän me varmasti kaikki arvataankin ja uskon Karoliinan tarkoittaneen asiaa nimenomaan potilaan (syöpämuijan) vinkkelistä.

Syöpä on taloudellisesti raskas tilanne ainakin tällaiselle tavalliselle tallaajalle. Suurin taloudellinen haitta koituu sairaslomasta ja sen pienistä korvauksista (Kelan sairaspäiväraha). Yhtäkkisesti pitkälle sairaslomalle jäävä tulee huomaamaan eron lompakossaan melkoisen nopeasti sairastuttuaan.
Tämän lisäksi kaikki syöpään liittyvä maksaa. Tutkimuskäynnit, leikkauksesta koituvat sairaalamaksut, kontrollit, lääkkeet, sytostaatit, sädehoidot - kaikki maksaa. Tämän lisäksi syöpäklinikalle on myös matkustettava ja omassa tapauksessani se tarkoittaa taksimatkoja julkisen liikenteen puuttumisen vuoksi.
Omavastuu per suunta on yli 14 euroa ja omavastuukatto lähes 300 euroa. Tämä tarkoittaa yli 30 euron kustannusta/käynti. Ja käyntejähän on tunnetusti PALJON. (Tsekkaa kohta "Aikatauluja")

Nyt tuleekin sitten tämä ongelmakohta: Sairaalamaksujen sekä matkakulujen omavastuu tulee kyllä sairauden aikana täyteen - MUTTA - se on kalenterivuosikohtainen. Tämä tarkoittaa sitä että jos henkilö - kuten minä - sairastuu loppuvuodesta, hänen omavastuunsa tulee täyteen mahdollisesti juuri ja juuri vuoden viimeisenä päivänä. Itse mm. sain taksia varten "omavastuusi on täynnä, voit nyt matkustaa ilman omavastuuta vuoden loppuun saakka HALLELUJA" - kortin vuoden viimeisenä päivänä. Kylläpä oli tarpeellinen!
Seuraavana päivänä aloin taas maksamaan omavastuut jokaisesta matkastani.... En siis ehtinyt nauttia omavastuuttomasta ajasta päivääkään.

Jokainenhan voi tehdä sen valinnan että palaa töihin kesken hoitojen ja joidenkin se päätös on tehtävä vain olosuhteiden pakosta - taloudellisesti ei kaikki tässä kohtaa vain pärjää. Tässä on mielestäni se surullisin asia: Kaikilla syöpää sairastavilla ei ole varaa sairastaa.

Jos nyt kuitenkin ajatellaan asiaa sitten suuremmasta näkövinkkelistä niin loppupeleissä saamme olla onnellisia että meillä on olemassa "sairaspäiväraha" ja "matkakorvaus" -mahdollisuus. En edes halua tietää paljonko nämä hoitoni valtiolle maksavat. Jo pelkät taksimatkani maksavat 200e/ käynti piipahtaessani syöpäklinikalla. Pelkkien sädehoitojen aikaan se tekee yli 5000 euroa - pelkistä matkoista.
Sain myös viiden sytostaatin yhteydessä valkosoluarvoja nostavan piikin - joka on arvoltaan 1500 e/pistos. Pelkät nämä pistokset tekivät siis yhteensä jo 7500e. Hupsista!

Eli vastaus kysymykseen "Tuleeko syövän sairastaminen kalliiksi" : 
KYLLÄ! :)
Ja tässä ei suinkaan ollut kaikki kulut. Kun mukaan otetaan kaljun aiheuttama henkinen mielipaha ja siitä automaattisesti koituvat lohdutusostokset ja kauneustoimenpiteet ;)

Tässähän ihan hengästyi kun tätä asiaa niin intensiivisesti purkasin joten nyt on hyvä päättää räpellys tähän. Paljon jäi varmaan puuttumaankin mutta avaan niitä asioita sitten vaikka seuraavassa tekstissä :)

Toivotan kaikille OIKEIN ihastuttavaa iltaa - itse lähden tuulettelemaan päätä kaikesta raha-ahdistuksesta lenkille :) <3

17 kommenttia:

 1. Kaljun aiheuttama henkinen mielipaha ja siitä automaattisesti aiheutuvat lohdutusostokset :D

  VastaaPoista
 2. Jes! Mahtavaa! Tosi paljon onnea jos huomenna ei tule mitään estettä :) <3. Seuraavaksi täytyykin opiskella (eli kysyä googlelta) herceptinistä, että mitä se on ja miksi sitä tiputetaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiiitos NAcho! :) Minun syöpäni on Her2 positiivinen johon on olemassa täsmälääke nimeltään Herceptin :) Tämä Herceptin on HIRRRMU tehokas pitämään syövän vastaisuudessakin poissa (riski uusiutumiseen pienenee) ja levinneeseen rintasyöpään antaa enemmän lisäaikaa :) <3

   Poista
  2. Kiitos lisäinfosta ja vastauksesta. Uteliaana ihmisenä aion kuitenkin tutkia tarkemmin, mullon paha tapa haluta tietää kaikesta kaikki :). Mut hienoa kuulla et tohon on olemassa noinkin hyvä täsmälääke :).

   Poista
 3. Kiitos vastauksesta! Toivottavasti kysymykseni ei aiheuttanut kovin suurta raha-ahdistusta sinulle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karoliina Pelkäsinkin jälkikäteen kun tämän lukasin että ymmärsit asian niin - ei suinkaan sinä et missään nimessä aiheuttanut minulle minkäänlaista raha-ahdistusta. Päin vastoin - hienoa että otit esille asian joka on jäänyt purnaamatta ;) <3

   Poista
  2. Todella tärkeä aihe tämäkin, onneksi Suomessa on kuitenkin siinä mielessä hyvällä mallilla asiat että sosiaalitoimihan "korvaa" joitain sairauskuluja jos tulot jäävät kovin-kovin pieniksi. Sama juttu esimerkiksi paperittomien, vakavasti sairaiden maahanmuuttajien kohdalla. :) (Innostuin vähän lukemaan. :) ) Kiitos vielä vastauksestasi! :) <3

   Poista
 4. Isä syö xelodaa, se maksaa yli 400 euroa paketti. Anomuksesta Kelasta saa uuden KELA-kortin jolla saa syöpään liittyvät lääkkeet minihintaan. Xeloda tulee maksamaan 3 euroa ja pahoinvointi lääkkeet suurin piirtein saman verran. Nyt isällä on lääkkeiden kustannuskatto saavutettu, niin kaikki maksaa 1,50 euroa. Ihan hyvä juttu eläkeläiselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on todella tärkeä juttu ja iso iso helpotus - ja niin oikein <3 Hienoa!

   Poista
 5. huh huh...sairastaminen on tosiaankin kallista.

  VastaaPoista
 6. Niin ja tosi hienoa, että sait tänään annoksesi ja että huomenna on viimeinen kerta....todella hienoa!

  VastaaPoista
 7. Noihin kustannuksiin kommentti. Minulla on sellainen käsitys, että kustannukset kuittaa asuinkunta. Ei siis Valtio.
  Miten sitten loppuviimeks menee, en tiedä, mutta kunta jossa olet kirjoilla vastaa sinun terveydestäsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No perskutti - ei ollut syöpämuijalla täyttä faktaa tiedossa. Kiitos kommentistasi! :) Oli siis kuka oli mutta hienoa että joku maksaa <3

   Poista
  2. Minä taas lähtisin väittämään, että jos kunta pelkästään maksaisi hoidot, olisi tässä maassa kaikki kunnat konkurssissa. Esim. meille sanoi aikanaan ylilääkäri, kun mietittiin, miten kalliiksi poitsun hoidot on tulleet, että ne on jo aika päivää sitten mennyt johonkin tasauspaukkuun. Yksi kunta ei pystyisi millään maksamaan kalleimpia hoitoja, vaan jonkun tietyn summan jälkeen niitä aletaan tasaamaan kaikille kunnille maksettavaksi. Käytännössä siis oma kunta maksaa, mutta lisänä myös muut, jos hoidot on kalliita. Näin minä olen antanut itseni ymmärtää. Varmaan tässäkin on joku hieno byrokratian malli olemassa, mutta en sitä osaa selittää =)

   Poista
 8. On monia vakuutuksia, josta saa korvauksia, kun diagnoosi yllättää. Tosin ne on pitänyt hommata ennen diagnoosia. Mutta te kaikki jotka luette, niin ottakaa vakuutus kun vielä olette terveitä. Raha ei tuo onnea eikä välttämättä terveyttäkään täysin takaisin, mutta helpottaa arjessa hurjasti.

  Isäni sai 20.000€ kertakorvauksen syöpädiagnoosin jälkeen ja se auttoi paljon talouden ylläpitämisessä. Itselläni, puolisollani ja kaikilla lähipiirissä on nyt tämä vakuutus. Ja OP:n myöntämä vakuutus on edullinen.

  Mutta maksan silti veroja tyytyväisenä, että meille taataan tämän tasoiset hoidot onpa oma taloudellinen tilanne mikä tahansa.

  VastaaPoista
 9. Ensinnäkin tsempit, olet käynyt läpi melkoisen mankelin!

  Tuohon raha-asiaan, sytot maksaa kuulemma n. 10 000 laaki...
  Mulla kävi samoin kuin sulla, sain joulukuun lopulla laput että matkakatto ja sairaalakatto täynnä. Ehdin hyötyä siitä 5€ verran. Itselläni on myös Her2pos, mutta sain "vain" 9 kertaa 3 viikon välein.

  Terveisin Valonkajo

  VastaaPoista